We vinden het belangrijk om ouders te betrekken bij de ontwikkelingen van hun kinderen. Wij zien het partnerschap tussen volwassenen als voorwaarde bij het kunnen komen tot een “gouden driehoek” tussen leerling, ouders en school. Open communicatie en wederzijds goed afstemmen van verwachtingen vormen de basis van deze driehoek. De gelijkzijdigheid van de driehoek symboliseert de gelijkwaardige relatie, waarin de partijen tot elkaar staan in de ontwikkeling van die leerling. Leerling, school en ouders krijgen evenveel ruimte om hun bijdrage te leveren. Iedereen wordt gehoord. Doelstelling is om tot onderling vertrouwen en begrip te komen en van daaruit concrete invulling te geven aan het leidende en verbindende motief, namelijk het streven naar optimale resultaten voor de leerling op cognitief en sociaal-emotioneel niveau. Betrokkenheid van ouders bij het leerproces van hun kind werkt stimulerend voor alle partijen.
Omgekeerde gesprekken
Ouders zijn een bron van informatie. Informatie die wij graag willen ontvangen. Wij willen graag aan het begin van het jaar met u als ouders in gesprek gaan over uw kind(eren), om het beter te leren kennen. Niet de leerkracht aan het woord, maar de ouders: Oudergesprekken ‘omgekeerd’. Door de informatie die wij krijgen tijdens dit gesprek, krijgen wij een completer beeld van het kind en kunnen we onderlinge verwachtingen afstemmen. Ter voorbereiding op het gesprek worden de vragen met de ouders gedeeld. De omgekeerde gesprekken zijn dit jaar alleen nog voor groep 1 t/m 5.
KOP-gesprekken
De zogenoemde Kind- Ontwikkel – Plangesprekken zijn gesprekken met kinderen, waarbij de ouder ook aanwezig is. Door gesprekken met kinderen te voeren, betrekken we hen actief bij hun eigen ontwikkeling. Hierdoor leren ze kritisch te denken en te reflecteren op hun eigen leerproces. Daardoor zullen ze het leren op school als betekenisvoller ervaren. Ook neemt hun welbevinden toe. Kinderen geven de leerkracht waardevolle informatie over hun ontwikkeling en hun welbevinden. Zo krijgen we een goed beeld van wat het kind nodig heeft om goed te kunnen leren en zijn talenten te ontwikkelen. U als ouders en wij als leerkrachten delen een gemeenschappelijk belang: dat het kind gezien zijn mogelijkheden en talenten zich optimaal ontwikkelt op school en thuis. Door onder andere deze gesprekken laten wij zien sámen verantwoordelijk te zijn voor de ontwikkeling van het kind. We kijken niet meer terug naar de periode die achter ons ligt, het rapport staat dus niet meer centraal. We kijken met het kind en ouders vooruit, welke lering we samen uit de afgelopen periode kunnen halen. Het kind is tijdens het gesprek aan het woord, ouders worden betrokken in het gesprek.
- September 2020 (start schooljaar 2020/2021)
- Groep 6, 7 en 8 - Februari 2021 - Groep 5/6/7 Groep 8 heeft in februari verwijzingsgesprekken
10-minutengesprekken
Twee keer per jaar, direct na de uitreiking van het rapport, worden er 10-minutengesprekken gepland. Deze gesprekken zijn dit jaar alleen voor de groepen 1 t/m 4 (en 5).
Facultatieve 10-minutengesprekken
Tijdens de tussenevaluaties in november en april worden er facultatieve 10-minutengesprekken gepland voor de leerlingen van groep 1 t/m 8. Een moment om tussentijds op de hoogte gebracht te worden van de vorderingen van uw kind. Rapporten Twee maal per jaar krijgen de kinderen een rapport mee naar huis, namelijk in februari en aan het Schoolgids PCBO ’t Foarhûs 2020-2021 43 eind van het schooljaar. In dat rapport verantwoorden wij de ontwikkelingen van de leerling richting de ouders. Leerlingen in groep 1 krijgen alleen in juni een rapport of een verslagje, dit is afhankelijk van de tijd dat de leerlingen op school zitten. Er worden dit jaar voor groep 6,7 en 8 (en voor groep 5 aan het eind van het schooljaar) geen rapportgesprekken meer gevoerd. Hiervoor zijn de KOP-gesprekken in de plaats gekomen.
Huisbezoeken
Binnen 8 weken na inschrijving, plannen wij met de ouders een huisbezoek. Op deze manier krijgen wij, middels het elkaar ontmoeten in de privésituatie, een compleet/ volledig beeld van de leerling.
Ouderavonden/ thema-avonden
Minimaal één keer per jaar organiseren we een informatieve ouderavond. Op deze avond worden onder andere wisselingen in de schoolcommissie en MZR aan u voorgesteld en hebben beide commissies een aandeel. We stellen voor de rest van de avond een inhoudelijk thema aan de orde. Het kan voorkomen dat er in de loop van het jaar een aanleiding is om een extra ouderavond in te lassen. Daarnaast is er de algemene informatieavond/thema-avond bij de start van het schooljaar. U bent van harte welkom in de groepen te komen kijken, kennis te maken met de leerkracht en informatie te ontvangen over het lesprogramma, methoden, werkwijzen, regels e.d. Er kan gekozen worden om aan deze algemene informatieavond ook een thema te koppelen. Verder is er een informatieavond voor het voortgezet onderwijs voor de ouders van groep 8. Voor deze groep vindt er aan het eind van het schooljaar nog een afscheidsavond plaats waarop de musical wordt opgevoerd.
Koffiemomenten directie
4 keer in het jaar staat er onder schooltijd een koffiemoment voor ouders met de directie gepland. Een moment van ontmoeting en informeel samenzijn.
Kanjerouderlessen
Drie keer per jaar organiseren we Kanjerouderlessen met ouders en kinderen. Dit betekent dat ouders één keer per schooljaar een Kanjerles kunnen bijwonen in de groep van hun kind. Het doel van de ouder- kind les is om samen de wereld van vertrouwen in te stappen. Wat bedoelen we dan met ‘De wereld van vertrouwen binnenstappen’? Op school vinden we het belangrijk dat we elkaar kunnen vertrouwen. Dat vraagt iets van onszelf en ook iets van de ander. Met de kinderen in de klas bespreken wij dat wij allemaal te vertrouwen willen zijn. We weten ook dat het soms mis kan gaan, bij onszelf, maar ook bij de ander. Soms zeg je iets of doe je iets wat voor een ander niet fijn is, waardoor de ander jou een beetje minder vertrouwt. Dan is het fijn als de ander dat tegen jou zegt, zodat je er wat mee kunt doen. Want meestal bedoel je het helemaal niet verkeerd maar komt het er een beetje vervelend uit. Lukt dat om zo te doen, dan noemen we dat de wereld van vertrouwen. De Kanjerouderlessen staan ingepland op de kalender. De opgave hiervoor wordt via Parro georganiseerd.
Mocht er noodzaak of behoefte zijn zullen we altijd op tijd contact zoeken. We nodigen ouders van harte uit om ook hetzelfde te doen. We streven naar laagdrempeligheid en korte lijnen; we hebben het tenslotte over uw kind!