0512 54 54 04
Kanjerschool / Kanjertraining

Kanjerschool / Kanjertraining

Kanjerschool / Kanjertraining
100%
min
127%

Kanjerschool

‘t Foarhûs is een Kanjerschool, omdat de visie en levenshouding van de Kanjertraining de uitgangspositie vormen van ons sociale veiligheidsplan. Dit plan is in overleg met de medezeggenschapsraad vastgesteld en is te vinden op onze website. Alle leerkrachten zijn Kanjer gecertificeerd. De Kanjertraining is op onze school niet een set van sociale vaardigheidslessen, maar een manier waarop we met elkaar omgaan. Wel staat er wekelijks 30 minuten gezond gedrag en sociale redzaamheid (Kanjer) op het rooster. U wordt bij de aanmelding op onze school over Kanjer ingelicht en ontvangt bij inschrijving een beschrijving van de Kanjertraining. Door uw aanmelding, onderschrijft u de werkwijze van de Kanjertraining. Kern van ons sociale veiligheidsplan is dat wij als school en u als ouders/verzorgers samen verantwoordelijk zijn voor een sociaalveilige leeromgeving voor alle kinderen.

Doelen · Leerlingen voelen zich veilig op school (sociaal, fysiek en psychisch) · Leerlingen, leerkrachten, intern begeleider, directie, kanjercoördinator, aandachtscoördinatoren en ouders weten wat ze kunnen doen ter preventie van onveilige situaties en hoe ze kunnen handelen als het toch onveilig wordt.

Volgsysteem en vragenlijst Sociale Veiligheid Een onderdeel van het Kanjerbeleid is ook het volgen van de sociaal emotionele ontwikkeling en de beleefde sociale veiligheid bij de kinderen. Dit doen we door twee keer in het jaar de door het kanjerinstituut ontwikkelde leerlingvolgsysteem KanVas in te zetten. Van groep 1-8 vullen de leerkrachten vragenlijsten in en vanaf groep 5 vullen ook de leerlingen een vragenlijst in. Dit is gericht op hun eigen sociale vaardigheden. Binnen KanVas is er ook de mogelijkheid tot het afnemen van een Sociogram, dit middel kan in overleg met de intern begeleider ingezet worden op het moment dat er extra signalen zijn of worden gegeven op het gebied van de sociale veiligheid. Daarnaast nemen we, conform voorschriften vanuit de inspectie, de vragenlijst Sociale veiligheid af voor de leerlingen uit groep 6,7 en 8. Alle input die we hieruit krijgen nemen we mee in het ontwikkelen, bijstellen, aanscherpen van het beleid rond sociale veiligheid en sociale ontwikkeling.

Een aantal afspraken op It Foarhûs · 4x per jaar worden de info doe-bladen meegegeven aan de leerlingen · 3x per jaar worden er ouderlessen gepland · In alle groepen hebben de leerlingen een vast maatje (vertrouwensmaatje) · De Kanjerpetten, de smiley-poster en de actuele afsprakenposters zijn zichtbaar in iedere klas. · In de hal van de school hebben de petten, verschillende posters en materialen een prominente plek. · Ieder schooljaar starten we met de materialen vanuit de Startweek · Eén keer in de twee weken verschijnt de Nieuwsbrief, Kanjer is een vast onderdeel op de nieuwsbrief. · De pleinwacht draagt in de middagpauze het Kanjerhesje.